Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αντεπίθεση των Εργαζομένων: Νίκη στον αγώνα στο Ιπποκράτειο Ιωαννίνων

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Στις 21/3 η Π.Π., εργαζόμενη επί 7 συναπτά έτη στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο «Ιπποκράτειο» Ιωαννίνων απολύθηκε εντελώς άδικα, εκδικητικά και καταχρηστικά. Οι λόγοι της απόλυσής της δεν αιτιολογήθηκαν ποτέ, ούτε στην ίδια, ούτε στην καταγγελία της σύμβασής της, ούτε στην επιθεώρηση εργασίας! Το μόνο που επικαλέστηκε η εργοδοσία προφορικά ήταν η απουσία από ένα «meeting» ένα χρόνο πριν!
Οι συνθήκες εργασίας μέσα στο«πρότυπο ακτινοδιαγνωστικό κέντρο», μόνο πρότυπες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν: Ωράρια-λάστιχο, πότε σπαστά, πότε συνεχόμενα και συχνές αλλαγές χωρίς προειδοποίηση. Οι φωνές από την πλευρά της εργοδοσίας και οι υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί, ο περιορισμός των διαλειμμάτων και η συνεχής εντατικοποίηση μέσα στη δουλειά, η πίεση να πηγαίνουν οι εργαζόμενοι ακόμα και άρρωστοι στη δουλειά και να μην παίρνουν αναρρωτική άδεια κ.α. Όλα τα παραπάνω σαν μοναδικό σκοπό είχαν να τρέχουν οι εργαζόμενοι πιο πολύ, για να βγαίνει περισσότερη δουλειά. Μια συνεχής πίεση η οποία έχει εξωθήσει αρκετούς εργαζόμενους στο παρελθόν σε παραίτηση.
Το ωράριο εργασίας με βάση την συλλογική σύμβαση εργασίας δεν τηρείται. Ενώ για τους ακτινολόγους προβλέπεται μειωμένο ωράριο, καθώς και μια σειρά από επιδόματα λόγω επικινδυνότητας της εργασίας, στην πράξη υποχρεώνονταν να δουλεύουν καθημερινά 2 ώρες τουλάχιστον παραπάνω. Η εργοδοσία δεν κατέβαλε ποτέ τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, ούτε τις νόμιμες αποδοχές για τις πρόσθετες ώρες εργασίας, ενώ στην επιθεώρηση εργασίας υποβάλλονταν 6ώρο πρόγραμμα!
Η συνάδελφος προσπάθησε να πράξει το αυτονόητο μέσα στη δουλειά της: να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της, να ζητάει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ωράρια, να απαιτεί συμπεριφορά πραγματικού εργαζόμενου και όχι υποτακτικού. Διεκδίκησε να μην δουλεύει πέραν του ωραρίου της και να αμείβεται για τις πραγματικές ώρες που δούλευε, να καταβάλλονται τα επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, να παίρνει αναρρωτική άδεια και όχι κανονική όταν αρρωσταίνει, να ασκεί το δικαίωμα της στην απεργία, να μην ανέχεται για τον εαυτό της, αλλά και για τους συνάδελφούς της απαξιωτικούς και προσβλητικούς για την προσωπικότητά της/τους χαρακτηρισμούς. Όλα αυτά ήταν που «πείραξαν» την εργοδοσία στο «Ιπποκράτειο». Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι της απόλυσής της. Την τιμωρούν και την απολύουν τα αφεντικά της για να απαλλαγούν από αυτήν και για να παραδειγματίσουν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
Η εργαζόμενη δεν δέχθηκε την απόλυση της και μαζί με την επιτροπή αλληλεγγύης, που συστάθηκε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, έχει ξεκινήσει έναν αγώνα με σκοπό την άμεση επαναπρόσληψή της και την καταβολή των δεδουλευμένων της, των διαφορών από δώρα και τους μισθούς επιδομάτων και πρόσθετης εργασίας. Οι μαχητικές κινητοποιήσεις έξω από την επιχείρηση, οι διαδηλώσεις που έχουν γίνει για το θέμα αυτό, οι ενημερώσεις στο κέντρο της πόλης, θυμίζουν συνεχώς στην εργοδοσία τις υποχρεώσεις της.
Ο δίκαιος αυτός αγώνας, έχει ανάγκη από την υποστήριξη και αλληλεγγύη των εργαζομένων, της νεολαίας, των κοινωνικών και πολιτικών φορέων, που υπερασπίζονται τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Είναι ένας αγώνας ενάντια σε κάθε απόλυση, στην ισοπέδωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και την εργατική αυθαιρεσία, στην ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος, στην προσβολή της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, στην συνεχή εργοδοτική τρομοκρατία.
Οι εργοδότες βρίσκουν στήριγμα στον κυβερνητικό και τον «αντιπολιτευόμενο» μνημονιακό συρφετό, που ψηφίζει μνημόνια και με τα δύο χέρια. Τους έχει ανοίξει η όρεξη και μοναδικός τους στόχος είναι να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς κανένα δικαίωμα και εργοδότες που θα έχουν κάθε δικαίωμα.
Από την άλλη οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλον δρόμο από αυτόν του ανυποχώρητου, μαχητικού αγώνα μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, με ενότητα στη δράση, βασισμένοι στις δικές μας αποφάσεις, μέσα από τα δικά μας όργανα.
-ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
-ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κινητοποιήσεις εβδομάδας 25-30 Σεπτεμβρίου

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (Φώτου Τζαβέλλα 6) -ΤΕΤΑΡΤΗ 27/9 στις 11.00πμ  –   -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/9 στις 6:30μμ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ e – mail :   epitropiall0@gmail.com

Κινητοποιήσεις εβδομάδας 18-24 Σεπτεμβρίου

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ (Φώτου Τζαβέλλα 6) -ΤΕΤΑΡΤΗ 20/9 στις 11.00πμ  –   -ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/9 στις 6:30μμ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ e – mail :   epitropiall0@gmail.com

PARTY για τα δικαστικά έξοδα της απολυμένης συναδέλφου στο Ιπποκράτειο Ιωαννίνων